Sezon otwarty

Sezon na przetwory domowe uważam za otwarty. Wczoraj, razem z Emilią zaczęłyśmy od truskawek, które w tym roku zaskakują niezbyt przyjazną ceną mimo przyzwoitego urodzaju i pogody. Mimo wszystko nie potrafimy sobie odmówić tego przysmaku, który w zimowe wieczory przyniesie nam namiastkę lata. W tym roku zdecydowałyśmy się na dżemy. 

Dżem z truskawek to nic trudnego. Wystarczą truskawki, cukier i fix żelujący.  Na kilogram owoców dajemy pół kilo cukru. Fix zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj jeden na kilogram owoców.

 

 

 

 

 

 

 

Ja na dżemy wybieram małe słoiczki po musztardzie, wtedy mam pewność, że po otwarciu słoiczka niezjedzona zawartość nie zepsuje się. Po prostu wyjadamy do końca 😉

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *